Dania Główne, FIT SŁODKOŚCI

Pierogi z truskawkami z sosem kokosowym

Pierogi z truskawkami z sosem kokosowym

Pierogi z truskawkami z sosem kokosowym to pierogi na słodko, ale w nie standardowej wersji. Sos kokosowy to mój dodatek do pierożków. Zazwyczaj pierogi na słodko polewałam śmietaną i posypywałam cukrem.

Pierogi z Truskawkami

Pierogi z Truskawkami


 Składniki:

Ciasto na pierogi: (porcja dla 4 osób)
mąka 500 g
gorąca woda 125 ml
sól 1 łyżeczka
ok 500g truskawek

Sos kokosowy:
100 ml likieru Malibu
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

 Ciasto na pierogi:
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką.
Wykrawamy koła i napełniamy jedną lub dwiema truskawkami, w zależności od wielkości.
Wkładamy na gotującą wodę, i czekamy aż wypłyną.

Sos kokosowy:
Do garnka wlewamy likier,  dodajemy cukier i mieszamy. Na bardzo małym ogniu zagotowujemy i czekamy, aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty syrop. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Ponownie czekamy na redukcję płynu do postaci gęstego kremu. Jeszcze ciepłym sosem polewamy nasze pierożki.
ENJOY THE FOOD

Pierożki libańskie


Dekonstrukcja pieroga ruskiego

Dekonstrukcja Pieroga Ruskiego

Dekonstrukcja Pieroga Ruskiego


Pierogi z grzybami

Pierogi bardzo grzybowe

Pierogi bardzo grzybowe


 Zobacz także przepis na pampuchy

Pampuchy Parowańce Bułki na parze

Pampuchy Parowańce Bułki na parze

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More