Boże Narodzenie, Dania Główne, Przepisy

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Przepyszne mięsne pierogi, może na stół wigilijny niekoniecznie się nadają, ze względu na mięso, ale na kolejne świąteczne dni, to jak najbardziej. 

Mięso z piersi kaczki i suszone śliwki naprawdę wspaniale się komponują.

A dopełnieniem jest podanie ugotowanych pierogów z rumianą cebulką oraz kapką kwaśnej śmietany.

 

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Porcji: około 25 szt

Ciasto na pierogi według tego przepisu.

Farsz:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 2 listki laurowe
  • 1 ziele angielskie

Umieszczamy wszystkie składniki w garnku i zalewamy wodą (tylko do przykrycia składników). Gotujemy około 30 minut. Do ugotowania mięsa.

Po ugotowaniu odcinamy skórkę z filetów i mielimy mięso z dodatkiem ugotowanej 1 marchewki oraz pietruszki.

  • 6 suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę

Do mielonego mięsa dodajemy śliwki, doprawiamy farsz solą, pieprzem. 

Z podanej porcji farszu wyszło mi około 25 sztuk.

Jeśli chodzi o dodatki to bardzo dobrze smakują z rumianą cebulką oraz kwaśną śmietaną.

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

Pierogi z mięsem kaczki i suszonymi śliwkami

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]