Dania Główne, Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

Kolejny przepis przy współpracy z Przepisami Tradycyjnymi. Tym razem padło na pierogi. Ale jakie?! Pierogi ze słodką kapustą. Od razu spodobał mi się ten przepis, bo pierogi uwielbiam jak i cała moja rodzinka. A do tego nadziewane słodką kapustką, którą też zresztą ubóstwiam.

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

Porcji: około 38pierogów

Składniki:

Farsz:

2 średnie główki włoskiej kapusty

2 duże cebule

1/2 kostki masła

3 łyżki grzybów suszonych

sól, pieprz

Kapustę kroimy dość drobno i obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie.

Cebulę szatkujemy w kostkę i podsmażamy na rumiano na około 3 łyżkach masła. Do podsmażanej cebulki dodajemy zalane i odcedzone (drobno pokrojone) grzyby suszone i odsączoną kapustę. Dodajemy resztę masła i wszystko razem podsmażamy, aż kapusta zmięknie i wszystkie smaki ładnie się połączą. U mnie to trwało około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem wedle swojego smaku. Farsz odstawić do ostygnięcia.

Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie. Po wyłożeniu na talerz podawać z przysmażoną cebulką lub polać zarumienioną bułką tartą.

A przepis na ciasto pierogowe polecam ze strony Przepisów Tradycyjnych TU.

Z tego przepisu wychodzi około 100 pierogów- jak pisze autorka, dlatego ja zmniejszyłam proporcje o połowę i wyszło idealnie na taką ilość farszu. Jedynie podlałam trochę więcej wody, aby ciasto było bardziej elastyczne.

Składniki (100 pierogów)

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli.
  2. Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej żeby była za gorąca, niż za chłodna. Stopniowo dodaję wodę do mąki. Mieszam składniki, a jak już woda wsiąknęła w mąkę, to zaczynam wyrabiać ciasto rękoma.
  3. Ciasto wyrabiam do tej pory, póki nie będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypuję je mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut.
  4. Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką.

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

Pierogi ze słodką kapustą z 1910r.

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More