Dania Główne, Przepisy

Pierożki z pieczoną dynią

Delikatne pierożki z farszem z pieczonej dyni, i polane kremowym dyniowym sosem. Całość doprawiona czosnkiem oraz ogromną ilością natki pietruszki. Aha…no i oczywiście wszystko posypujemy świeżo tartym parmezanem.

Pierożki z pieczoną dynią

Pierożki z pieczoną dynią

 

  Porcji: 2

Składniki:

Ciasto na pierogi polecam przygotować z tego przepisu. Tylko należy pamiętać, zmniejszyć lub zwiększyć proporcje, w zależności na ile osób obiad przygotowujemy.

Pieczona dynia: około 4oo g dyni, pokrojonej w większą kostkę (połowę dyni użyjemy do farszu, a resztę na sos dyniowy)

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

oliwa

Pokrojoną dynię mieszamy z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dynię przekładamy na blaszkę i pieczemy 30 minut  w nagrzanym na 200°C piekarniku.

Upieczoną dynię przekładamy do miseczki i delikatnie rozgniatamy widelcem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierożki i gotujemy w osolonej wodzie.

Dyniowy sosik:

1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki

1/2 szklanki tartego parmezanu

spora garść natki pietruszki

sól, pieprz

Aby przygotować dyniowy sosik należy kolejne 200 g pieczonej dyni umieścić na rozgrzanej patelni, dolać śmietankę, dodać parmezan i gotować na dużym ogniu, aż sos się zredukuje. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą, pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy gotowe pierogi.

Pierożki z pieczoną dynią

Pierożki z pieczoną dynią

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]