Ciasta

Placek z czarnym sezamem, jabłkami i sosem karmelowym

I przyszedł czas na czarny sezam. W połączeniu z mielonym migdałem, świeżymi plastrami jabłka i pysznym domowym sosem karmelowym, czarny sezam wypada znakomicie.

To placek, który migiem zniknie ze stołu, dlatego polecam zrobić dwie blaszki od razu.

 

 

Placek z czarnym sezamem, jabłkami i sosem karmelowym

Placek z czarnym sezamem, jabłkami i sosem karmelowym


Składniki:

100g miękkiego masła

2 jajka

1 i 1/4 szklanki miazgi migdałowej

3/4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki ziaren czarnego sezamu

1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

1 jabłko, pokrojone w plastry

1/2 szklanki brązowego cukru

szczypta soli

Sos karmelowy:

3 łyżki białego cukru

1 łyżka wody

1 łyżka masła

1/3 szklanki śmietany najlepiej kremówki

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 170° C. Przygotuj podłużną blaszkę.Wyłóż ją papierem do pieczenia. Ja użyłam formy silikonowej, spryskanej olejem kokosowym.

W jednej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki (bez cukru).

W drugiej misie utrzyj mikserem masło na puszysty krem. Dodaj jajka i cukier w dwóch turach. Wszystko dokładnie utrzyj. Około 3 minut.

Do mieszanki składników mokrych, dodawaj po łyżce składniki suche i mieszaj za każdym razem, ale już łyżką. Wylej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i powtykaj krążki jabłek.

Piecz około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Sos karmelowy:

Na patelnię o grubym dnie wysypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Czekamy, aż cukier zacznie brązowieć, wówczas dodajemy masło, i zdejmujemy z ognia, energicznie mieszamy i wlewamy śmietankę, znów mieszamy, aż uzyskamy ładny kremowy sos.

Placek z czarnym sezamem, jabłkami i sosem karmelowym

Placek z czarnym sezamem, jabłkami i sosem karmelowym

Placek z czarnym sezamem, jabłkami i sosem karmelowym

Placek z czarnym sezamem, jabłkami i sosem karmelowym

Placek z czarnym sezamem, jabłkami i sosem karmelowym

Placek z czarnym sezamem, jabłkami i sosem karmelowym

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More