Ciasta

Placek z rabarbarem i mandarynką

Pora na rabarbar się rozpoczęła i to właśnie dlatego wypadałoby upiec jakiś smakołyk z rabarbarem. Ale, aby urozmaicić go trochę, to dodałam do placka sok z mandarynki oraz skórkę mandarynkową.

Sam placek jest bardzo wilgotny i dość ciężki. Nam bardzo smakował, bo wolimy mokre ciasta.

Placek z rabarbarem i mandarynką

Placek z rabarbarem i mandarynką


Porcji:10

Składniki:

230g drobno mielonego cukru

250g rabarbaru

3 mandarynki

180g masła solonego

150g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

80g miazgi migdałowej

3 łyżeczki ekstraktu z vanilli

130g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

1. Nastaw piekarnik na 180° C.

2. Formę o wymiarach 20cm nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

3.  Do garnka wsyp 80g cukru , dwie łyżki wody i dodaj pokrojony w kostkę rabarbar oraz skórkę z mandarynki. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści a rabarbar zmięknie. Odstaw z ognia i dodaj sok z mandarynek.

4. Zmiksuj miękkie masło, mąkę, jajka, miazgę migdałową, ekstrakt i jogurt. Ma być gładka masa.

5. Wylej masę do formy i na wierzch dodaj rabarbar razem z syropem.

6 Piecz około 50 minut. Po upieczeniu daj ciasto odpocząć 10 minut w piekarniku a potem wyłóż na siatkę, aby ładnie ostygło.

Placek z rabarbarem i mandarynką

Placek z rabarbarem i mandarynką

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More