Ciasta

Placek z rabarbarem na pełnoziarnistym spodzie

W końcu jest sezon na rabarbar, który zresztą uwielbiam. A przepisów na jego przygotowanie jest mnóstwo. W związku z tym, że teraz jestem na etapie zmiany mojego stylu odżywiania, to staram się przekształcać przepisy, lub tworzyć nowe na bardziej zdrowe i bardziej FIT. Tak, aby cieszyć się dobrym smakiem, ulubionym składnikiem i przede wszystkim zdrowiem.

Jak każde ciasto, deser,  jest trudne do przedstawienia go w wersji lekkiej, niskokalorycznej.

Ten placek z rabarbarem jest naprawdę pyszny, choć zawiera w sobie tylko mąkę pełnoziarnistą, minimalną ilość cukru brązowego, ksylitol, no i główny składnik- rabarbar.

Jeden kawałek nam nie zaszkodzi, najlepiej w pierwszej połowie dnia. Ja będę zajadać, jako drugie śniadanie.

Placek z rabarbarem na pełnoziarnistym spodzie

Placek z rabarbarem na pełnoziarnistym spodzie


Porcji: blaszka okrągła śr. 20cm

Składniki:

Spód:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

1/3 szklanki masła

1/3 szklanki brązowego cukru

Farsz:

2 szklanki rabarbaru, u mnie 3 laski

2 jajka

5 łyżek ksylitolu / 1/2 szklanki cukru białego

szczyptę soli

1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik  na 170 st C.

Przygotuj foremkę- wyłóż papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na spód włóż do malaksera i zmiksuj je na konsystencję bułki tartej. Wyłóż tak przygotowaną mieszanką formę i piecz 15 minut.

W większej misce wymieszaj jajka, ksylitol/ cukier, mąkę i sól. Następnie dodaj poszatkowany rabarbar. Wylej masę na podpieczony spód i włóż z powrotem do piekarnika na jakieś 30minut. 

Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem,chociaż muszę stwierdzić, że ciasto jest wystarczająco słodkie.

Placek z rabarbarem na pełnoziarnistym spodzie

Placek z rabarbarem na pełnoziarnistym spodzie

Placek z rabarbarem na pełnoziarnistym spodzie

Placek z rabarbarem na pełnoziarnistym spodzie

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More