Przekaski

Placuszki z kukurydzą

Zostały mi w lodówce dwie świeże kolby kukurydzy. Nie miałam ochoty na jej gotowanie ani grillowanie, więc postanowiłam dodać uprażone na maśle ziarna kukurydzy do ciasta na placki.

Przepis bardzo prosty, a efekt zadowalający i bardzo smakowity. Do takich placuszków można dodawać różne warzywa np. cukinię, gotowaną marchewkę czy dynię.

Placuszki z kukurydzą

Placuszki z kukurydzą


Porcji: 7 sztuk

Składniki:

2 kolby świeżej kukurydzy

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

5 łyżek mąki

2 jajka

2 łyżki tartego sera

sól, pieprz,

siekana natka pietruszki (opcjonalnie)

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Nożem zetrzeć z kolb ziarna kukurydzy i podsmażyć je na maśle, po chwili dodać drobno posiekany czosnek.

W misce wymieszać: mąkę, jajka, ser. Ciasto będzie gęste. Dodać ziarna kukurydzy i przyprawić. Jeszcze raz dobrze wymieszać.

Rozgrzać olej i nakładać łyżką płaskie porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor.

Placuszki z kukurydzą

Placuszki z kukurydzą

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More