Tłusty Czwartek

Pyszne domowe pączki. Poradnik Krok po kroku

Karnawał, a już wkrótce Tłusty Czwartek i w moim domu nie może się on obyć bez domowych pączków z białą obwódką, róż karnawałowych czy faworków. Pączki piekłam już wiele razy, czasami z przepisów, czasami metodą prób i błędów. Niestety nie jest to mój rodzinny przepis, bo moja Mama zawsze bała się pączków. Wszystkie porady powstały na podstawie moich doświadczeń podczas „pracy” nad pączkami.

Moje ulubione pączki to paczki z bardzo miękkiego ciasta i z ogromną ilością marmolady oraz lukru.

Odpowiem na pytania: jak przygotować idealne ciasto drożdżowe, jak zrobić rozczyn, jakich użyć drożdży, co z marmoladą, jak zrobić lukier, jak nadziać pączki, czy, jak je smażyć.

Moje wskazówki przydadzą się nowicjuszom, jak i osobom potrafiącym już przygotować dobre pączki.

Pączki z lukrem

Pączki z lukrem


Zacznijmy od rozczynu, bo bez niego nie będzie ciasta drożdżowego ani pączków.

Z drożdży suchych nie przygotowujemy rozczynu, wystarczy wymieszać je z mąką.

Rozczyn przygotowujemy ze świeżych drożdży, i aby go zrobić będziesz potrzebować:

20g świeżych drożdży

1 łyżkę cukru

50ml letniego mleka (można nawet użyć mleko sojowe, migdałowe, kokosowe)

2 łyżki mąki pszennej

Rozczyn

Rozczyn


Do małej miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej ciepłym! mlekiem. Wymieszaj i dodaj mąkę. Znów wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 15minut.

Ilość użytych składników jest przykładowa i rozczyn przygotowujemy ze składników podanych w wybranym przez nas przepisie. Czasami zamiast mleka należy użyć wody, bądź innej mąki. Czasami rozczyn nie wymaga mąki. Ważne jest, aby mleko lub woda nie była gorąca, tylko ciepła.

Pączki z lukrem

Pączki z lukrem


Ale nie ma prawdziwych pączków bez białej obwódki. Biała obwódka jest wynikiem dobrego wyrośnięcia ciasta drożdżowego.

Składniki na około 14 pączków

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !!!

Rozczyn:

20g drożdży świeżych (lub  1 łyżeczka drożdży suszonych- wtedy nie robimy rozczynu, tylko drożdże mieszamy z mąką)

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki pszennej tortowej o dużej zawartości glutenu

1/4 szklanki mleka

Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj z mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. (nie zostawiaj rozczynu czy ciasta drożdżowego np. w nagrzanym piekarniku, bo za wysoka temperatura zabija  drożdże)

Reszta składników:

Ok. 450g mąki pszennej tortowej o dużej zawartości glutenu

40g cukru

250ml ciepłego mleka

4 żółtka

1 całe jajko

50g roztopionego masła (letnie)

świeżo mielona wanilia/ ekstrakt z wanilli/ cukier waniliowy

20ml  spirytusu/ octu/ sok z cytryny (zapobiegają wsiąkaniu tłuszczu w pączki)

spora szczypta soli

Do smażenia pączków:

1,5 l oleju/ smalcu/ frytura

Do nadziania:

ulubiona konfitura/ marmolada różana lub wieloowocowa/ krem budyniowy/nutella/

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki wody

W misce dokładnie rozcieramy cukier puder i wodę, aż do uzyskania gładkiego lukru bez grudek. Do białego lukru możesz dodać kropelkę barwnika np. czerwonego. Jeśli lukier będzie zbyt wodnisty, to zostanie wchłonięty przez ciasto. Powinien być gęsty i biały jak pasta do zębów.

Posypka:

Prażone migdały, prażone wiórki kokosowe, kandyzowana skórka pomarańczowa,

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę.

Jeśli masz mikser z końcówką do ciasta drożdżowego to umieść w misie od miksera  przesianą wcześniej mąkę, sól, żółtka,spirytus i roztopione masło. Powoli zagniataj ciasto i dodaj gotowy rozczyn i mleko. Ciasto powinno się lekko błyszczeć i może być lekko klejące. Masło powoduje błyszczenie ciasta. Mikser powinien wyrabiać ciasto na niskich obrotach kilkanaście minut. Tylko dobrze wyrobione ciasto będzie gwarancją miękkich pączków. Poprzez długie wyrabianie ciasta, wtłacza się więcej powietrza, dlatego jest to ważny etap. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to podsyp je lekko mąką. Na koniec, już rękoma, uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do miski oproszonej mąką. Odstaw w ciepła miejsce na minimum 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto podwoi już objętość lekko wyrób je rękoma. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1cm i zacznij wykrawać szklanką krążki.

IMG_3124

Gotowe krążki przekładamy na deseczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30minut. Powinny ładnie wyrosnąć.

Wyrośnięte krążki

Wyrośnięte krążki


Pączki nadziewaj po usmażeniu i szczerze polecam opcję „po usmażeniu”. Wtedy dżem lub marmolada nie wypłynie do tłuszczu i nie będzie się paliła.

Na dość głębokiej patelni  powoli rozgrzej olej. Oleju musi być na minimum 2 cm. Pączki powinny pływać w oleju. Nie mogą dotykać dna garnka, czy patelni. Olej powinien być rozgrzany do 175°C. Jeśli nie masz termometru musisz zadowolić się metodą  na „oko”. Najpierw rozgrzej powoli olej, a potem zmniejsz gaz na średni płomień, lub troszkę mniejszy.

Smażenie

Pączka delikatnie kładziemy na rozgrzany olej stroną wyrośniętą na tłuszcz, wtedy druga strona powinna ładnie zacząć rosnąć podczas smażenia. Jeśli będą szybko ciemnieć, to znaczy, że temperatura jest za wysoka, a paczki będą w środku surowe.

Jeśli nie jesteś pewna czy pączki się usmażyły, sprawdź patyczkiem środek pączka. Tylko nie przekłuj go na wylot, bo nasiąknie tłuszczem.

Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Ja każdą ze stron smażyłam około 2 minut.

Usmażony pączek odstaw na papier, aby odsączyć tłuszcz.

Nadziewanie

Pączki nadziewamy ulubionym farszem, u mnie jest to marmolada wieloowocowa. Jeśli Twój dżem lub marmolada jest za twarda, po prostu ją zmiksuj, zblenduj.

Marmoladę przełóż do szprycy z długą końcówkę i wbij się w pączka.

Nadziane paczki posmaruj obficie lukrem i posyp np. skórką kandyzowaną.

A teraz możesz zajadać swoje pyszne domowe pączki.

Pączki z lukrem

Pączki z lukrem


A jeśli pączki smażone dla Ciebie są zbyt kaloryczne to wypróbuj pączki pieczone w piekarniku.

Pieczone pączki z lukrem

Pieczone pączki z lukrem


A może wolisz róże karnawałowe?

Róże Karnawałowe

Róże Karnawałowe

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More