Tłusty Czwartek
Pyszne domowe pączki. Poradnik Krok po kroku
Karnawał, a już wkrótce Tłusty Czwartek i w moim domu nie może się on obyć bez domowych pączków z białą obwódką, róż karnawałowych czy faworków. Pączki piekłam już wiele razy, czasami z przepisów, czasami metodą prób i błędów. Niestety nie jest to mój rodzinny przepis, bo moja Mama zawsze bała się pączków. Wszystkie porady powstały na podstawie moich doświadczeń podczas “pracy” nad pączkami.
Moje ulubione pączki to paczki z bardzo miękkiego ciasta i z ogromną ilością marmolady oraz lukru.
Odpowiem na pytania: jak przygotować idealne ciasto drożdżowe, jak zrobić rozczyn, jakich użyć drożdży, co z marmoladą, jak zrobić lukier, jak nadziać pączki, czy, jak je smażyć.
Moje wskazówki przydadzą się nowicjuszom, jak i osobom potrafiącym już przygotować dobre pączki.

Pączki z lukrem
Zacznijmy od rozczynu, bo bez niego nie będzie ciasta drożdżowego ani pączków.
Z drożdży suchych nie przygotowujemy rozczynu, wystarczy wymieszać je z mąką.
Rozczyn przygotowujemy ze świeżych drożdży, i aby go zrobić będziesz potrzebować:
20g świeżych drożdży
1 łyżkę cukru
50ml letniego mleka (można nawet użyć mleko sojowe, migdałowe, kokosowe)
2 łyżki mąki pszennej

Rozczyn
Do małej miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej ciepłym! mlekiem. Wymieszaj i dodaj mąkę. Znów wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 15minut.
Ilość użytych składników jest przykładowa i rozczyn przygotowujemy ze składników podanych w wybranym przez nas przepisie. Czasami zamiast mleka należy użyć wody, bądź innej mąki. Czasami rozczyn nie wymaga mąki. Ważne jest, aby mleko lub woda nie była gorąca, tylko ciepła.

Pączki z lukrem
Ale nie ma prawdziwych pączków bez białej obwódki. Biała obwódka jest wynikiem dobrego wyrośnięcia ciasta drożdżowego.
Składniki na około 14 pączków
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !!!
Rozczyn:
20g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych- wtedy nie robimy rozczynu, tylko drożdże mieszamy z mąką)
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej o dużej zawartości glutenu
1/4 szklanki mleka
Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj z mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. (nie zostawiaj rozczynu czy ciasta drożdżowego np. w nagrzanym piekarniku, bo za wysoka temperatura zabija drożdże)
Reszta składników:
Ok. 450g mąki pszennej tortowej o dużej zawartości glutenu
40g cukru
250ml ciepłego mleka
4 żółtka
1 całe jajko
50g roztopionego masła (letnie)
świeżo mielona wanilia/ ekstrakt z wanilli/ cukier waniliowy
20ml spirytusu/ octu/ sok z cytryny (zapobiegają wsiąkaniu tłuszczu w pączki)
spora szczypta soli
Do smażenia pączków:
1,5 l oleju/ smalcu/ frytura
Do nadziania:
ulubiona konfitura/ marmolada różana lub wieloowocowa/ krem budyniowy/nutella/
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody
W misce dokładnie rozcieramy cukier puder i wodę, aż do uzyskania gładkiego lukru bez grudek. Do białego lukru możesz dodać kropelkę barwnika np. czerwonego. Jeśli lukier będzie zbyt wodnisty, to zostanie wchłonięty przez ciasto. Powinien być gęsty i biały jak pasta do zębów.
Posypka:
Prażone migdały, prażone wiórki kokosowe, kandyzowana skórka pomarańczowa,
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę.
Jeśli masz mikser z końcówką do ciasta drożdżowego to umieść w misie od miksera przesianą wcześniej mąkę, sól, żółtka,spirytus i roztopione masło. Powoli zagniataj ciasto i dodaj gotowy rozczyn i mleko. Ciasto powinno się lekko błyszczeć i może być lekko klejące. Masło powoduje błyszczenie ciasta. Mikser powinien wyrabiać ciasto na niskich obrotach kilkanaście minut. Tylko dobrze wyrobione ciasto będzie gwarancją miękkich pączków. Poprzez długie wyrabianie ciasta, wtłacza się więcej powietrza, dlatego jest to ważny etap. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to podsyp je lekko mąką. Na koniec, już rękoma, uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do miski oproszonej mąką. Odstaw w ciepła miejsce na minimum 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto podwoi już objętość lekko wyrób je rękoma. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1cm i zacznij wykrawać szklanką krążki.
Gotowe krążki przekładamy na deseczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30minut. Powinny ładnie wyrosnąć.

Wyrośnięte krążki
Pączki nadziewaj po usmażeniu i szczerze polecam opcję “po usmażeniu”. Wtedy dżem lub marmolada nie wypłynie do tłuszczu i nie będzie się paliła.
Na dość głębokiej patelni powoli rozgrzej olej. Oleju musi być na minimum 2 cm. Pączki powinny pływać w oleju. Nie mogą dotykać dna garnka, czy patelni. Olej powinien być rozgrzany do 175°C. Jeśli nie masz termometru musisz zadowolić się metodą na “oko”. Najpierw rozgrzej powoli olej, a potem zmniejsz gaz na średni płomień, lub troszkę mniejszy.
Pączka delikatnie kładziemy na rozgrzany olej stroną wyrośniętą na tłuszcz, wtedy druga strona powinna ładnie zacząć rosnąć podczas smażenia. Jeśli będą szybko ciemnieć, to znaczy, że temperatura jest za wysoka, a paczki będą w środku surowe.
Jeśli nie jesteś pewna czy pączki się usmażyły, sprawdź patyczkiem środek pączka. Tylko nie przekłuj go na wylot, bo nasiąknie tłuszczem.
Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Ja każdą ze stron smażyłam około 2 minut.
Usmażony pączek odstaw na papier, aby odsączyć tłuszcz.
Nadziewanie
Pączki nadziewamy ulubionym farszem, u mnie jest to marmolada wieloowocowa. Jeśli Twój dżem lub marmolada jest za twarda, po prostu ją zmiksuj, zblenduj.
Marmoladę przełóż do szprycy z długą końcówkę i wbij się w pączka.
Nadziane paczki posmaruj obficie lukrem i posyp np. skórką kandyzowaną.
A teraz możesz zajadać swoje pyszne domowe pączki.

Pączki z lukrem
A jeśli pączki smażone dla Ciebie są zbyt kaloryczne to wypróbuj pączki pieczone w piekarniku.

Pieczone pączki z lukrem
A może wolisz róże karnawałowe?

Róże Karnawałowe
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)
zobacz inne moje przepisy z kategorii Tłusty Czwartek
POZNAJ MNIE
Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
LOREM IMSUM
SPIS KATEGORII
- bułki
- Testy
-
Przekaski
-
Przepisy
-
Zupy
-
Sałatki
-
Dania Główne
-
Desery
- Kolacja FIT
- Zupy FIT
-
Ciasta
-
Ciastka
- Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne
-
Domowy Zdrowy Fast Food
-
Orientalnie
- Kuchenny recykling
-
Tłusty Czwartek
-
Boże Narodzenie
- FIT SŁODKOŚCI
-
Wielkanoc
-
Śniadania FIT
- II Śniadania FIT
- Obiad FIT
- Podwieczorek FIT