Ciastka

Pyszne Rogaliki z masą pistacjową

I znów Sara piecze, ale za to jak. Kolejna wersja pysznych rogalików, ale tym razem z masą pistacjową. Rogaliki możesz nadziać serem, nutellą czy marmoladą, ale my ciągle kombinujemy. I tym razem Sara postanowiła nadziać rogaliki masą pistacjową. Do masy pistacjowej potrzebna będzie pasta pistacjowa, która jest dość trudna do zdobycia. Kupiłyśmy ją na ebayu. Rogaliki nadziane pistacjami mają coś w sobie ze słodkich smaków arabskich.

Pyszne Rogaliki z masą pistacjową

Pyszne Rogaliki z masą pistacjową


Składniki:

1/2 kg mąki

5 dag drożdzy

3/4 szklanki gęstej śmietany

szczypta soli

kostka masła

1 żółtko

czubata łyżka cukru

Masa Pistacjowa:

300g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki pasty pistacjowej

2 łyżki wody różanej

Sposób Przygotowania:

Masa Pistacjowa:

Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę.

Ciasto na rogaliki:

Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wszystkie składniki zagnieść razem.

 Rozwałkowujemy na kształt koła i przecinamy ciasto nożykiem tak jakbyśmy pizzę kroili.

Nadzienie kładziemy na szerszym brzegu i zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 40min, lub do uzyskania ładnego złotego koloru.

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More