Ciasta

Rafaello według mojej Mamy

Rafaello według mojej Mamy

Rafaello według mojej Mamy

 

Rafaello

Rafaello


Rafaello według mojej Mamy to kolejny obłędny przepis z zeszytu mojej Mamy. Absolutnie idealny, mięciutki i rozpływający się w ustach.  Ciasto wydaje się pracochłonne, gdyż należy upiec biszkopt, ale tak naprawde, jak na tak pyszny deser robi się w miarę szybko.

Rafaello

Rafaello


 Składniki:

Składniki na biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu

Składniki na masę rafaello:
1 masło
4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki ekstrakru z wanilii

Posypka na wierzch ciasta:
pół szklanki wiórek kokosowych
3 łyżki masła
4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

 Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę, sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną przesiać do miski. Do masy jajeczno- cukrowej dodawaj po łyżce wymieszanych składników suchych i delikatnie mieszaj, aż połączysz wszystkie składniki. Na koniec dodaj łyżkę octu i wymieszaj.
Wylej masę do okrągłej formy. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika 170stopni C. Piecz, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.
Wystudzony biszkopt podziel na dwa placki.

Masa:
Zagotuj 2 szklanki mleka z 1 szklanką cukru, od czasu do czasu mieszając.
W misce wymieszaj kolejne 2 szklanki mleka z 1 szklanką mąki.
Do gotującego mleka z cukrem dodawaj powoli wymieszane mleko z mąką. Mieszaj, aż masa zacznie gęstnieć, zupełnie jak budyń. Gdy odpowiednio zgęstnieje odstaw do schłodzenia.
W wysokim naczyniu zacznij miskować miękkie masło.Do masła zacznij dodawać po łyżce masę budyniową i ekstrakt z wanilii. Masa będzie gotowa, gdy masło dobrze zmiksuje się masą budyniową.

Posypka:
W rondelku roztapiamy masło z cukrem i dodajemy wiórki. Mieszamy. Zestawiamy z ognia.
Warstwy ciasta (zaczynamy od dołu)
1. Biszkopt
2. Masa budyniowa
3. Biszkopt
4. Masa budyniowa
5. Posypka wiorkowa
Schładzamy w lodówce.
ENJOY THE FOOD

Ciasto agrestowe

Agrestowy Torcik

Agrestowy Torcik


Tort czekoladowo- jagodowy

Rafaello

Rafaello

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More