Dania Główne, Obiad FIT

Roladki z kurczaka na kaszy jęczmiennej

Roladki z kurczaka na kaszy jęczmiennej to danie, które w podobnej formie opisała w swojej książce zwyciężczyni drugiej edycji Masterchefa – Beata śniechowska. W dziale pt. ?moje laboratorium smaku? znajduje  się przepis na filety z kurczaka o smaku chorizo na musie z kukurydzy, z pomidorami pieczonymi w niskiej temperaturze.

Zamiast kaszy jaglanej użyłam kaszy jęczmiennej, bo bardziej mi smakuje. W miejsce musu, po prostu zmieszałam kaszę z kukurydzą.

Roladki z kurczaka na kaszy jęczmiennej

Roladki z kurczaka na kaszy jęczmiennej


SKŁADNIKI:

100g kiełbaski chorizo

4 pomidory sparzone i obrane ze skórek

5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki

7-8 gałązek świeżego oregano

sól morska

świeżo mielony pieprz

4 łyżki zielonych oliwek

8 łyżek oliwy z oliwek

4 pojedyncze filety z kurczaka

100g kaszy jęczmiennej

2 kolby kukurydzy

2 łyżki zimnej wody

2 łyżki masła

SPOSóB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik nastawiamy na 80°C. Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy plastry chorizo i pieczemy je 60-70 minut. Po upieczeniu mielimy je na proszek.

Pomidory kroimy na ćwiartki, przekładamy do miski i odstawiamy na około 15minut, żeby puściły sok.

Odcedzamy pomidory z soku i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdego pomidora układamy plaster czosnku i listki oregano. Pieczemy  w 70°C przez około 60 minut. Po upieczeniu doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory mieszamy z oliwkami i kropimy oliwą z oliwek.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i wysuszonym chorizo. Polewamy oliwką i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Każdą pierś zawijamy szczelnie w folię spożywczą. Gdy woda będzie zagotowana, zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy do wrzątku zawinięte piersi z kurczaka na 20min. (nie wierzyłam w to, że nie będą surowe, ale to naprawdę zadziałało).

Z kolb kukurydzy ścieramy tylko ziarna. Na suchej patelni prażymy ziarna kukurydzy około 5 min. Gdy zaczynają mocno pachnieć, dolewamy 2 łyżki zimnej wody, mieszamy i dodajemy masło. Podgrzewamy razem jeszcze jakieś 5-6 min.

Gotową kukurydzę łączę z ugotowaną kaszą.

ENJOY THE FOOD

[slideshow_deploy id=’839′]

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More