Boże Narodzenie, Ciasta, Przepisy

Sernik gotowany na miodowych ciastach

Był już co prawda wcześniej sernik gotowany, ale tym razem podam przepis na sernik na miodowych spodach. To receptura mojej Mamy, i to właśnie ciasto było hitem ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Rozeszło się migiem, ale wcale się nie dziwię, bo pięknie pachnące, wilgotne i naprawdę pyszne ciasto przekładane. Może zagościć na stole nie tylko w świątecznym czasie.

Ostatnio też robiłam podobne ciasto, bo przekładane masą budyniową, ale moim zdaniem to jest o niebo lepsze.

Także szczerze Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Sernik gotowany na miodowych ciastach

Sernik gotowany na miodowych ciastach

Porcji: duża blaszka  25 x 33 cm

Ciasto miodowe:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilli
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Nastaw piekarnik na 180°C.

Wszystkie składniki umieść w misie i rękoma wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dosyp trochę mąki.

Po wyrobieniu ciasta podziel je na 3 części.

Każdą lekko rozwałkuj na placek i wyłóż nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz każdą część około 10 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego, trzykrotnie mielonego/ sernikowego
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka

Wszystkie składniki umieść w większym garnku i podgrzewając masę doprowadź ją do wrzenia. Gotuj jeszcze około 5 minut. Masę należy mieszać co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła.

Gorącą masą przełóż upieczone płaty ciasta. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.

Po wystygnięciu warto polać ciasto polewą czekoladową.

Polewa Czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1  łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się masła i czekolady. Wymieszaj i polej polewą ciasto.

Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to wszystkie smaki połączą się, a ciasto miodowe ładnie zmięknie.

SMACZNEGO

Marta M

Sernik gotowany na miodowych ciastach

Sernik gotowany na miodowych ciastach

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]