Boże Narodzenie, Przepisy

Sernik karmelowy na spodzie piernikowym

Sernika na szybko,a do tego polany pysznym słonym karmelem, a spód to piernikowy smak. Istny przedsmak Świąt Bożego Narodzenia.

Oprócz smaku karmelowego, można też wyczuć skórkę pomarańczową, a całość jest naprawdę bardzo aromatyczna.

 

Sernik karmelowy na spodzie piernikowym

Sernik karmelowy na spodzie piernikowym

Składniki:

Spód piernikowy:

150g ciasteczek typu Digestive/ herbatników maślanych

60g masła

1 łyżka przyprawy do piernika

Ciasteczka mielimy na konsystencję bułki tartej, dodajemy roztopione masło oraz przyprawę piernikową. Mieszamy wszystko dokładnie i wykładamy masą okrągłą formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Należy dokładnie docisnąć, aby masa była zwarta. Wstawiamy foremkę na około 30 minut do lodówki.

Masa karmelowa:

500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego/ w wiaderku/ serka kremowego typu Philadelhia

170 ml śmietany kremówki

80 g cukru

3 łyżki mąki kukurydzianej

3 jajka

2 łyżki świeżo tartej skórki pomarańczowej

1 puszka gotowego karmelu

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Ser, śmietankę, jajka, cukier, mąkę kukurydzianą zmiksować na gładką masę, po czym dodać puszkę karmelu, skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Wylać na tortownicę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45- 50 min.

Polewa karmelowa:

100 g białego cukru

łyżka wody

łyżka masła

50 ml śmietanki 36%

szczypta soli

W rondlu o grubym dnie rozpuścić 100g cukru z wodą. Nie mieszać!. Poczekać, aż zacznie gęstnieć. Po czym ściągnąć z ognia i dodać masło- wymieszać i dodać śmietankę- wymieszać i polać upieczony sernik. SMACZNEGO

Sernik karmelowy na spodzie piernikowym

Sernik karmelowy na spodzie piernikowym

Sernik karmelowy na spodzie piernikowym

Sernik karmelowy na spodzie piernikowym

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]