Ciasta

Sernik tahini z polewą chałwową

Uwielbiam sezam i wszelkie jego wyroby, a w szczególności chałwę. Przenosi mnie do Libanu. Zatem postanowiłam wykorzystać chałwę i pastę tahini w serniku pieczonym.

Do masy serowej użyłam tahini, które nie jest słodzone i możemy sami regulować poziom słodkości. A do polewy użyłam chałwy waniliowej.

Do masy twarogowej, oprócz zwykłego twarogu dobrze zmielonego warto dodać jeszcze serka mascarpone albo sera ricotty.

Fajnym dopełnieniem smaku sernika chałwowego jest spód, który jest mieszanką ciasteczek, orzechów pecan i kilku daktyli.

Sernik tahini z polewą chałwową

Sernik tahini z polewą chałwową

Blaszka: okrągła ?20cm, spód wyłożony papierem do pieczenia

Spód:

100g ciasteczek Digestive

60g orzechów np. laskowe, pecan, włoskie

4 suszone daktyle

30g roztopionego masła

 

Nastaw piekarnik na 180°C.

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłóż na przygotowaną wcześniej blaszkę i lekko wklep. Piecz około 10minut i wyciągnij z piekarnika i odstaw.

Masa serowa:

500g sera twarogowego

300g serka mascarpone lub ricotty

3 jajka

3/4 szklanki brązowego cukru, drobno zmielonego

230g pasty tahini

1 łyżka mąki pszennej/ 1 łyżka budyniu w proszku,/ 1 łyżka mąki kukurydzianej

szczypta soli

1 łyżeczka mielonej wanilii, lub pasty z wanilii

 

Nastaw piekarnik na 180°C.

Wszystkie składniki dodaj do misy od miksera i miksuj na średnich obrotach do połączenia się składników, nie dłużej.

Wylej masę na podpieczony wcześniej spód i piecz około 60min. Jeśli patyczek będzie lekko oblepiony masą serową, to ciasto jest gotowe. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku, aż wystygnie.

Polewa chałwowa:

130ml śmietany kremówki

2 chałwy małe waniliowe np. królewskie wedla

 

W misce wymieszaj śmietanę i chałwę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do garnka i chwilę podgrzewaj, aż masa zrobi się bardziej kremowa i lekko zgęstnieje. Nie gotuj.

Polewę rozprowadź na lekko ciepłym serniku i odstaw w chłodne miejsce. Sernik powinien leżakować w chłodnym miejscu minimum kilka godzin, najlepiej całą noc.

Sernik tahini z polewą chałwową

Sernik tahini z polewą chałwową

Sernik tahini z polewą chałwową

Sernik tahini z polewą chałwową

 

 

 

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More