Boże Narodzenie, Ciasta, Przepisy

Sernik z makiem z dodatkiem powideł śliwkowych

Sernikomakowiec, makowiec z serem czy sernik z makiem. W każdej z tych nazw znajdziemy to samo: czyli połączenie sera twarogowego i masy makowej.

Ja, pozwoliłam sobie przedstawić sernikomakowiec w formie tortowej- przekładanej. Ale, i tak uważam, że największą zaletą tego ciasta jest dodatek powideł śliwkowych, które na pierwszy rzut oka mogą nam średnio tutaj pasować, ale pasują wyśmienicie.I tak fajnie podkreślają jednocześnie smak sera i maku.

Sernik z makiem z dodatkiem powideł śliwkowych

Sernik z makiem z dodatkiem powideł śliwkowych

Porcji: 8 sporych kawałków, forma 21cm

Składniki:

Masa makowa:

  •  220 g masy makowej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki migdałowej/ mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 70 g czekolady gorzkiej, roztopionej

Wszystkie składniki  umieść w misce i dokładnie je ze sobą wymieszaj. 

Masa serowa:

  • 400 g sera twarogowego, jak na sernik, lub serka kremowego typu philadelphia
  • 2 łyżki budyniu w proszku/ mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 
  • 2 jajka

Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wszystko wymieszaj. 

Dodatkowa:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • kilka śliwek suszonych- do ozdoby

Sposób przygotowania:

Przygotuj okrągłą formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Nastaw piekarnik na 180° C. 

Połowę masy makowej rozprowadź w formie do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku około 13 minut. 

Po upieczeniu posmaruj warstwę makową połową powideł śliwkowych. Wyłóż na powidła połowę masy serowej i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 13 minut.

Na podpieczoną masę serową delikatnie rozsmaruj pozostałą część masy makowej (ja, osobiście to bałam się rozsmarowywać, więc palcami delikatnie nakładałam kawałki masy makowej) i ponownie zapiekaj przez 13 minut.

Następnie posmaruj masę makową resztą powideł i wyłóż masę serową i zapiekaj ostatnie już 13 minut. 

Wyjąć z piekarnika, ostudzić ciasto w chłodnym miejscu a następnie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Masa serowa w tym czasie się ładnie zetnie i wszystkie smaki się połączą.

Sernik z makiem z dodatkiem powideł śliwkowych

Sernik z makiem z dodatkiem powideł śliwkowych

Sernik z makiem z dodatkiem powideł śliwkowych

Sernik z makiem z dodatkiem powideł śliwkowych

Sernik z makiem z dodatkiem powideł śliwkowych

Sernik z makiem z dodatkiem powideł śliwkowych

 

 

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]