Dania Główne

Szafranowe risotto z dynią orzechową

Mmmmm… naprawdę pyszne. Michał nas zaskoczył tym smakiem, bo byłam sceptycznie nastawiona do tego dania, ale zmieniłam zdanie po pierwszym kęsie. Zamiast dyni orzechowej można użyć zwykłej dyni. Ale będzie się lepiej komponowała ze smakiem orzechów włoskich, które też są użyte w przepisie.  Szafranowe risotto z dynią orzechową to przepis na danie, które Cię zaskoczy. Posypane tartym parmezanem wzniesie Cię na wyżyny smaku.

Szafranowe risotto z dynią orzechową

Szafranowe risotto z dynią orzechową


Czas całkowity: 50min, Porcji: 5, Poziom trudności: średni
Składniki:

1,5 szklanki ryżu Arborio

1 duża dynia orzechowe

2 łyżki oliwy

sól i świeżo mielony pieprz

6 szklanek bulionu z kurczaka

kilka plastrów pancetty (rodzaj włoskiego boczku)pokrojonego w kosteczkę

6 łyżek masła

2 duże poszatkowane  szalotki

1 łyżeczka szafranu

1 szklanka świeżo tartego parmezanu

pśł szklanki białego wina

garść orzechów włoskich, drobno pokrojonych

Sposób Przygotowania:

Nagrzej piekarnik na 210°C. Obierz dynię, usuń nasionka i pokrój na małe kostki ok 1cm. Wyjdzie Ci około 5-6 szklanek. Wysyp na blaszkę i skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz około 30 min. W międzyczasie przemieszaj. Odstaw.

Podgrzej na małym ogniu bulion. Na większej patelni rozpuść masło i wrzuć pancettę oraz szalotki i smaż około 10min, nie pozwól cebulce zbrązowieć, jak się zrobi szklista dodaj ryż i wymieszaj. Dodaj wino i gotuj przez 2 min. Dodaj dwie szklanki bulionu wraz z szafranem, 1 łyżeczką soli i pół łyżeczki pieprzu. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn około 5-10 minut. Znów dodaj dwie szklanki bulionu, zamieszaj i gotuj na małym ogniu. I powtórz czynność z resztą bulionu. Po jakiś 30 minutach ryż powinien być miękki ale al dente, to wtedy zdejmij z ognia i dodaj dynię i parmezan oraz orzechy. Dobrze wymieszaj i możesz serwować.

ENJOY THE FOOD

 

Szafranowe risotto z dynią orzechową

Szafranowe risotto z dynią orzechową

Szafranowe risotto z dynią orzechową

Szafranowe risotto z dynią orzechową

 [slideshow_deploy id=’980′]

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More