Ciasta

Szarlotka w towarzystwie śliwki

A w mojej spiżarni zostały jeszcze dwa słoiczki pieczonej szarej renety. Takie skarby dostaję od mojej mamy 😉 a szarą renetę mamy w przydomowym ogrodzie. Choć ja osobiście nie przepadam za szarlotką, to taka wersja szarlotki właśnie w towarzystwie śliwki bardzo mi posmakowała. Jabłka są dość słodkie, a śliwka nadała takiego kwaskowatego posmaku. Ułożyłam ja w dwóch rzędach na rancie ciasta. Ale następnym razem dałabym jej znacznie więcej.

A niesamowity zapach szarlotki zawdzięczamy masłu.

Bardzo proste ciasto, szybkie w wykonaniu a przede wszystkim pyszne.

Szarlotka w towarzystwie śliwki

Szarlotka w towarzystwie śliwki

Forma: ? 23cm

Składniki:

Na kruchy spód i kruszonkę:

220g mąki pszennej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

120g zimnego masła

60g cukru pudru

1 jajko

1 łyżka ekstraktu z wanillii

Dodatkowo:

3 duże śliwki pokrojone w plastry

2 szklanki pieczonych jabłek

cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa- do posypania jabłek i śliwek

Sposób przygotowania:

Spód:

Wszystkie składniki na spód wyrobić, aż uzyskamy postać kruszonki.

Ja użyłam miksera z końcówką do ucierania i nastawiłam na szybkie obroty. Więc trwało to chwilkę. Następnie przykryć miskę i wstawić do lodówki na jakieś 40min.

Po schłodzeniu podzielić ciasto na dwie części i jedną część wyłożyć na formę i lekko wklepać i docisnąć. Wyłożyć jabłka a plastry śliwek ułożyć na rancie- wszystko oprószyć cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Posypać resztą kruszonki i piec w nagrzanym (180° C) piekarniku około 60-70min.

Po upieczeniu schłodzić i można posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Szarlotka w towarzystwie śliwki

Szarlotka w towarzystwie śliwki

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More