Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne, Przepisy

Szarlotka z jabłek i z gruszek według przepisu z 1910r.

Już któryś z kolei przepis, który miałam okazję przetestować dla Leny z Przepisów Tradycyjnych. I kolejny pyszny przepis.

Szarlotka z dodatkiem gruszek i rodzynek. Tradycyjne kruche ciasto. Czego chcieć więcej. No chyba, że kolejnego kawałka ciasta na talerzu.

Szarlotka z jabłek i z gruszek według przepisu z 1910r.

Szarlotka z jabłek i z gruszek według przepisu z 1910r.


Forma: ? 22cm

Składniki:

Kruche ciasto:

500g mąki

3 łyżki masła

3 żółtka

120g cukru

1 łyżka spirytusu

1/2 łyżeczki sody

Dodatkowo: bułka tarta lub kasza manna do posypania ciasta (ok. 1/2 szklanki)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Na początku będzie się bardzo kruszyło, ale się nie zniechęcaj i dalej zagniataj. Po kilku minutach otrzymasz konsystencję dobrą do rozwałkowania ciasta.

Ale zanim rozwałkujesz, to podziel ciasto na dwie części i jedną rozwałkuj na cienki placek, którym wyłożysz okrągłą formę.

Posyp ciasto bułką tartą lub kaszą manną. Zabezpieczy to ciasto przed wsiąkaniem marmolady z jabłek.

Drugą część również cienko rozwałkuj i pokrój np. w paseczki. Ta część ciasta będzie potrzebna do przykrycia marmolady z jabłek i gruszek.

Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, wykorzystaj je na ciasteczka.

Marmolada z jabłek i gruszek:

4 jabłka

3 gruszki

1/2 szklanki rodzynek sułtańskich (zalanych wrzątkiem, w celu oczyszczenia)

skórka otarta z 1 jednej cytryny

Jabłka, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do rondla. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy gaz na minimum. Gotujemy kilkanaście minut, aż jabłka i gruszki się rozpadną i powstanie masa. Co jakiś czas mieszamy.

Gotową marmoladę wykładamy na blaszkę, wyłożoną ciastem i przykrywamy paseczkami, zrobionymi z drugiej części ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180° około 40 minut, lub do przypieczonego wierzchu.

Szarlotka z jabłek i z gruszek według przepisu z 1910r.

Szarlotka z jabłek i z gruszek według przepisu z 1910r.


Treść oryginalnego przepisu:

Szarlotka z jabłek i gruszek. Zagnieść ciasto z pół litra mąki, 2 łyżek masła, 3 żółtek, 1/8 kg cukru, łyżki spirytusu i na koniec noża sody. Rozwałkować cienko, wyłożyć nim spód i boki rondla, a środek napełnić marmoladą uduszoną z ośmiu jabłek i pięciu gruszek z cukrem, z dodaniem skórki cytrynowej i garści rodzynek sułtańskich. Przykryć zwierzchu ciastem i upiec w gorącym piecu. Przed włożeniem marmolady posypać na ciasto tartej bułki, aby nie nasiąkło wilgocią.

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More
[ + ]