Orientalnie

Thai red chicken curry

Już długo za mną chodziło coś orientalnego. Padło na proste danie z czerwoną pastą curry. Dodatkiem jest kurczak i ryż.

Thai red chicken curry

Thai red chicken curry


Porcje: 4

Czas przygotowania: 20min

Czas gotowania: 15min

Składniki:

4 filety z kurczaka

olej

2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry

1 łyżka mąki kukurydzianej

100ml zimnej wody

150g kukurydzy baby (przekrojonej na wzdłuż)

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

150g słodkiego groszku w strąkach

400g mleczka kokosowego

1 łyżka tajskiego sosu rybnego

1 łyżka pasty z trawy cytrynowej

1 łyżka  ciemnego cukru

świeża kolendra do posypania

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w podłużne paski. Patelnię spryskaj olejem i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Dodaj tajską pastę i smaż jeszcze przez około 1 minutę.

Wymieszaj mąkę kukurydzianą z dwiema łyżkami zimnej wody w małej misce.

Na patelnię (do kurczaka) dodaj pokrojoną paprykę, kukurydzę, groszek, i smaż około 2 minut. Dodaj mleczko kokosowe, resztę wody i miksturę z mąki ziemniaczanej z wodą.  Dodaj sos rybny, pastę z trawy cytrynowej i cukier. Wymieszaj o gotuj przez około 5 minut.

Posyp liśćmi kolendry.

Możesz podawać z ryżem.

Thai red chicken curry

Thai red chicken curry

Thai red chicken curry

Thai red chicken curry

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More