Ciasta

Tort czekoladowo- jagodowy

Tego dnia chodziła za mną i za Michaelem nieodparta pokusa upieczenia czegoś mega czekoladowego z dodatkiem jakiegoś owocu. W spiżarni znalazłam ostatni słoiczek jagód zebranych i przygotowanych przez moją mamę. Myślę, iż ciasto czekoladowe mamy już opanowane do perfekcji, dlatego jeśli szukasz przepisu na ciasto prawdziwie czekoladowe, a przy tym idealnie wilgotne, to właśnie znalazłeś idealny przepis.

Masa to tylko ubita śmietana kremówka wymieszana z jagodami, ale możesz użyć innch owoców.

Tort czekoladowo- jagodowy

Tort czekoladowo- jagodowy

SKŁADNIKI:

masło do wysmarowania formy
1 i 3/4  szklanki mąki plus trochę do wysypania foremek
2 szklanki cukru
3/4 szklanki dobrego kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 duże jaja w pokojowej temperaturze
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
NA KREM:
200ml śmietany kremówki
garść jagód
 
NA CZEKOLADOWY GANACHE:
220g dobrej jakości czekolady do pieczenia (ja użyłam jedną mleczną, jedną gorzką)
200ml śmietany kremówki
 
SPOSóB WYKONANIA:
 
Nastaw piekarnik na 175°C. Posmaruj masłem dwie okrągłe formy do pieczenia ok 20cm i oprósz mąką.
Przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól do dużej miski i wymieszaj mikserem na niskich odbrotach. W drugiej misce wymieszaj maślankę, olej, jajka i ekstrakt z wanilli.

Powoli dodawaj mieszankę mokrych składników do suchych i delikatnie wszystko połącz. Dodaj na koniec szklankę ciepłej kawy. Wymieszaj.  Wylej ciasto do foremek i piecz około 35-40min. Sprawdz patyczkiem czy ciasto się upiekło.

 Odstaw ciasta do ostygnięcia.
 
CZEKOLADOWY GANACHE:
W misce nad gotującą się wodą rozpuszczamy i mieszamy śmietankę razem z czekoladą. Gdy się połączą to odstawiamy do ostygnięcia.
 
KREM:
Ubijamy śmietankę kremówkę, powoli dodając jagody i trochę cukru pudru (jeśli wolisz słodszą wersję).

Dobrze schłodzony krem czekoladowy ubijamy mikserem na średnich obrotach, aż będzie gęsty i zwiększy swoją objętość.

Wystudzone ciasto przekładamy kremem jagodowym a całość smarujemy czekoladowym ganache.
Będzie pysznie :)))
 
ENJOY THE FOOD
 

Tort czekoladowo- jagodowy

Tort czekoladowo- jagodowy

Tort czekoladowo- jagodowy

Tort czekoladowo- jagodowy

Ciacho na widelcu

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More