Tłusty Czwartek

Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie

Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Przepis tradycyjny, pochodzący z Ameryki. Tak samo lukier na donaty robi się nie tylko z wody i cukru pudru, ale również dodaje się syrop kukurydziany.

Donaty doskonale smakują również na drugi dzień, są mięciutkie i idealnie słodkie.

Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie

Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie


Porcje: około 14 krążków, 14 kulek

Składniki:

250g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

0,5 szklanki cukru

2 łyżki masła w pokojowej temperaturze

2 żółtka

0,5 szklanki kwaśnej śmietany

olej do smażenia

Lukier:

2,5 szklanki cukru pudru

1,5 łyżeczki syropu kukurydzianego

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

1/4 szklanki gorącej wody

Sposób wykonania:

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową.

W misie od miksera utrzyj miękkie masło z cukrem. Dodaj żółtka i dalej ucieraj, aż wszystko ładnie się połączy. Dodaj w trzech turach mąkę na przemian z kwaśną śmietaną. Cały czas ucieraj ale na małych obrotach. Masa będzie klejąca. Wyłóż masę na folię spożywczą, owiń dokładnie o wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Po schłodzeni, na oprószonej mąką macie rozwałkuj masę (na około 1,3 cm). Jeśli bardzo się klei, to dodawaj mąki. Wykrój krążki.

Rozgrzej olej w rondlu lub na patelni do temperatury 175°C. Smaż na złoty kolor. Każdą stronę około 2 minut.

Wykładaj na ręcznik papierowy, aby osączyć donaty z tłuszczu.

Gotowe i ostudzone donaty maczamy w lukrze i odstawiamy na kratę do wyschnięcia.

Lukier:

Wszystkie składniki na lukier dobrze wymieszaj rózgą.

Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie

Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie

Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie

Tradycyjne donaty na kwaśnej śmietanie

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More