Ciasta

Truskawkowa Pavlova

To już chyba klasyk wśród bezowych wypieków, ale jakże dostojny i efektowny klasyk.Nie ma nic lepszego niż prosty i szybki przepis na tak pięknie wyglądający deser. Ja akurat miałam w lodówce truskawki, ale od Twojej wyobraźni zależy jak będzie wyglądać Twoja Pavlova.

Na ciasto składają się dwie duże bezy, które są chrupkie na zewnątrz i piankowe wewnątrz.

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym


 Porcji:6

Składniki:

Bezy:

6 białek

320g drobnego cukru brązowego

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki octu winnego (opcjonalnie sok z cytryny)

szczypta soli

Krem:

500ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

Truskawki

Sposób wykonania:

Bezy:

Piekarnik nagrzać na 180°C. Płaską blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę. Po czym dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając, do powstania błyszczącej piany. Dodać ocet winny lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę podzielić na dwie części- mniejszą i większą. I tak wyłożyć na na blaszkę w formie okręgów.

Wstawić do piekarnika i piec przez 5minut  w 180°C. Potem zmniejsz temperaturę do 140° C i piecz przez około 80minut. Gotowa beza powinna być zarumieniona, może również lekko popękać.

Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na gęstą masę. Przekładamy bezę i dekorujemy truskawkami.

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More