Ciastka

Twarogowe ze śliwką

Pyszne, maślane ciasteczka. Możesz piec bez dodatków, lub z innymi owocami.

Są to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Najbardziej lubię wypieki z dodatkiem masła, i wiem, że są to dość kaloryczne słodkości, ale ciężko mi się oprzeć.

Lubię ten przepis, za prostotę wykonania i elastyczność co do wyboru owoców lub marmolady.

Można zamiast ciasteczek zrobić z ciasta kwadraty i zawinąć w rurki.

Twarogowe ze śliwką

Twarogowe ze śliwką


Porcji: około 35sztuk, Czas Przygotowania:40min, Czas Pieczenia:25min

Składniki:

250g masła

250g mąki

250g twarogu (takiego jak na sernik)

cukier waniliowy

śliwki węgierki

cynamon

cukier puder do posypania po upieczeniu

 

Sposób Przygotowania:

Mąkę przesiewamy, i dodajemy do niej masło i cukier wanilinowy i siekamy jak na kruche ciasto. Dodajemy ser twarogowy i znowu siekamy. Po czym szybko zagniatamy ciasto w kule, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Śliwki kroimy na plastry i posypujemy cynamonem.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Ciasto będzie klejące, więc należy podsypać mąką przy rozwałkowywaniu.

Wycinamy koła i układamy na nie przygotowane plastry śliwki. Układamy na blaszce w odstępach, bo trochę urosną. Pieczemy na złoty kolor około 25min.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

ENJOY THE FOOD

Twarogowe ze śliwką

Twarogowe ze śliwką

Twarogowe ze śliwką

Twarogowe ze śliwką


Ciastka z jabłkami

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More