Dania Główne, Domowy Zdrowy Fast Food, Obiad FIT

Uczta Cezara

Uczta Cezara to nic innego jak sałatka Cezar, ale w moim wydaniu. Danie naprawdę pyszne, aromatyczne i gdyby nie pancetta i szynka parmeńska to nawet  mało kaloryczne, bo podstawą sosu do sałatki jest jogurt naturalny fat free. Ja dodałam pancette i szynkę parmeńską, bo po upieczeniu w piekarniku wytapia się z nich tłuszcz i są tak fajnie słone. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i zachwyci Twoich domowników lub gości.

Uczta Cezara

Uczta Cezara


Z podanych składników wyjdzie 5 sporych porcji

Kurczak:

ok 400g filetów z kurczaka, pokrojonych w kostkę

mąka do wymieszania z kurczakiem

oleju

sól i pieprz

 

Kurczaka mieszamy z mąką i przyprawami i smażymy na głębokim oleju (około 2cm oleju na patelni), osuszamy na ręczniku papierowym. W wersji light możesz filety z kurczaka po prostu usmażyć na patelni grillowej i pokroić w paseczki.

Sałatka:

2 ciabatta do upieczenia w piekarniku

pęczek rzodkiewek

kiełki rzodkiewki

opakowanie  pancetty

opakowanie szynki parmeńskiej

2 sałaty rzymskie

10 słodkich pomidorków koktajlowych

3 duże papryki konserwowe, pokrojone w paseczki

garść tartego parmezanu

 

Ciabattę pieczemy w piekarniku i po wyjęciu kroimy na kromki.

Pancettę i szynkę parmeńską wyłóż na blaszkę i piecz około 10 min w piekarniku  nagrzanym do około 220°C.

Do dużej miski dodajemy pokrojoną sałatę, rzodkiewkę, pokrojone na połówki pomidorki, kurczaka, paprykę,  oraz pancettę i szynkę parmeńską. Posypujemy kiełkami rzodkiewek i tartym parmezanem.

 

Dressing:

2 ząbki czosnku

sok z 2 średnich cytryn

50g tartego parmezanu

5 filetów anchois

5 łyżek jogurtu naturalnego fat free

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżeczka musztardy angielskiej lub dijon

niecały pęczek świeżej bazyli

 

Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy.

Dressingiem polewamy sałatkę lub serwujemy osobno do miseczek.

Uczta Cezara

Uczta Cezara

Uczta Cezara

Uczta Cezara


ENJOY THE FOOD

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More