Dania Główne, Obiad FIT, Przekaski

Warzywny Muffin z kremem groszkowym

Tyle jest odmian muffinów słodkich, a czemu nie zrobić muffinów warzywnych. Są fajnie pikantne, bo jest w nich pieprz cayenne. Warzywa można dodać jakie akurat ma się w lodówce. Ja dodałam cukinię, marchewkę, paprykę. Jako krem wykorzystałam podsmażony na czosnku zielony groszek. Na końcu go zblendowałam na gładki krem i przełożyłam go do szprycy.

Vege Muffin z kremem groszkowym

Vege Muffin z kremem groszkowym


Składniki:

Na krem:

2 szklanki zielonego groszku

1 ząbek czosnku

Muffin:

1 czerwona papryka (drobno pokrojona)

1 cebula (drobno pokrojona)

1 mała cukinia (drobno pokrojona)

duża szczypta pieprzu cayenne

duża szczypta soli

250g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka serka kremowego typu philadelphia

50ml kwaśnej śmietany

70g rozpuszczonego masła

2 łyżki tartego parmezanu

bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik na 180°C .

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i pieprz.

Poszatkowane warzywa posyp ziołami, wymieszaj.

Serek, śmietanę wymieszaj z masłem, jajkami. Dodaj mieszankę do składników sypkich, wymieszaj i na koniec dodaj warzywa oraz tarty parmezan, wymieszaj.

Napełnij foremki na muffiny i piecz około 25minut.

Groszek podsmaż na oliwie z dodatkiem czosnku a gdy ostygnie zblenduj i przełóż do szprycy, udekoruj upieczone muffiny.

ENJOY THE FOOD

Vege Muffin z kremem groszkowym

Vege Muffin z kremem groszkowym

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More