Ciasta

Wiśniowy murzynek

Miałam ostatnio wielką ochotę na klasycznego murzynka, ale coś mnie podkusiło i dodałam do masy dżem wiśniowy, robiony przez babcię Zosię. 

Choć ciasto rozeszło się błyskawicznie, to jednak mnie nie urzekło.

Konsystencja była dobra, bo ciasto wyszło i aromatyczne i wilgotne. Lekko kwaskowate ze względu na wiśnie.  No i gruba warstwa polewy czekoladowej.

Na pewno mogę polecić zabieganym osobom, bo robi się je błyskawicznie, a i dzieciom na pewno zasmakuje.

Wiśniowy murzynek

Wiśniowy murzynek

Forma: mała keksówka

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, w kawałkach
  • około 300 g dżemu, lub konfitury wiśniowej (mogą być powidła śliwkowe)
  • 120 g cukru
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik na 180° C.

Przygotuj formę i natłuść ją masłem i posyp lekko bułką tartą, lub wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam formy silikonowej, i spryskałam ją tylko olejem kokosowym.

W jednej misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia.

W rondelku na małym gazie roztop masło, dodaj czekoladę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia masła z czekoladą.

W większej misce wymieszaj: konfiturę, cukier, sól, jajka oraz masę czekoladową. W mniejszych porcjach dodawaj przygotowaną mąkę. Wymieszaj wszystko rózgą, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Piecz około 45-50 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Po ostygnięciu ciasta olej je polewą.

Polewa czekoladowa:

100 g czekolady mlecznej

40 g masła

Rozpuść masło i czekoladę w rondelku.

Wiśniowy murzynek

Wiśniowy murzynek

Wiśniowy murzynek

Wiśniowy murzynek

 

 

 

 

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More