News

28 maja

2574

Najlepsza patelnia gastronomiczna dla kucharza

Najlepsza patelnia gastronomiczna dla kucharza

Przygotowywanie domowych obiadów jest nieco mniej wymagającym zadaniem niż codzienne gotowanie w restauracjach czy stołówkach dla setek klientów. To zadanie wymaga odpowiedniego sprzętu, a także doświadczonych kucharzy. Wielu producentów proponuje sprzedaż standardowych akcesoriów, które w rękach prawdziwych szefów kuchni mogą być  dobrze wykorzystane. Czym powinna charakteryzować się idealna patelnia gastronomiczna dla kucharza? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie.

Po pierwsze wydajność

Wielokrotne gotowanie niewątpliwie zużywa powierzchnię patelni. Stosowane więc na codzienny użytek teflonowe patelnie nie sprawdziłyby się przy niemal stałym gotowaniu ze względu na ograniczone możliwości. Użytkownicy takich produktów często narzekają również na niską wytrzymałość powłok ochronnych,  a także przypalanie się produktów w wyniku nierównomiernego rozgrzewania powierzchni. Patelnia gastronomiczna musi  być solidnie przygotowana, mieć wygodne uchwytya a także idealnie czystą zabezpieczoną powierzchnię, która będzie umożliwiać szybkie przygotowanie posiłków przez długi czas.

Po drugie wytrzymałość

Producenci zwykle proponują wygodne patelnie uchylne wytworzone ze stali nierdzewnej lub tworzywa żeliwnego. To materiały które doskonale rozprowadzają ciepło po całej powierzchni  urządzenia, dodatkowo są bardzo wytrzymałe i odporne na jakiekolwiek usterki.  Wzbogacone dodatkowo o odpowiednią powłokę zabezpieczają przedostawaniu się drobin tworzywa do produktów, przez co znacznie podnoszą bezpieczeństwo przygotowania potraw. A do posiłków mniej wymagających zawsze można stosować nieco lżejsze patelnie aluminiowe z odpowiednią nieprzywierającą powłoką. Gastronomiczne patelnie dzięki właściwościom materiału świetnie dopasowują się do wymagań kucharza, dodatkowo umożliwiają zarówno smażenie, duszenie, gotowanie oraz klarowanie potraw i dodatków bez konieczności wielogodzinnego mycia przypalonych powierzchni.

Po trzecie - komfort pracy

Ważne, by patelnia przez nas stosowana była po prostu wygodna. Najlepsza patelnia pozwala na bezpieczną i wydajną pracę a przy tym umożliwia również dowolne mieszanie składników posiłku. Proponowane przez producentów  produkty mają również możliwość podziału powierzchni na dwie lub trzy części, ponadto można zakupić akcesoria kuchenne w wielu rozmiarach. Wystarczy jedynie dostosować odpowiednie akcesoria do przygotowanych posiłków, a praca w kuchni stanie się o wiele łatwiejsza. Imponujące są również ceny za patelnie, które pozwalają na zamówienia wydajnych jakościowo artykułów do kuchni.


Komentarze
Zostaw Komentarz