Jedzenie

13 czerwiec

49

Właściwości odżywcze kaszy - kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, kuskus

Właściwości odżywcze kaszy - kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, kuskus

Wszystkie gatunki kasz zawierają cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Są bogatym źródłem skrobi, dzięki której nasz organizm wytwarza paliwo potrzebne do pracy mózgu. Kasze są też dobrym źródłem wapnia, cynku, miedzi oraz krzemu.

Kasza gryczana

Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych wyborów. Łuskane i prażone ziarna gryki zawierają białko o wysokiej wartości odżywczej. Kasza gryczana jest źródłem, magnezu cynku, potasu, fosforu oraz kwasu foliowego. Po ugotowaniu kasza ta jest bardzo delikatna, nie zakwasza organizmu i jest zalecana m.in. osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia. Jest bardzo zdrowa, smaczna i nie zawiera glutenu. Można zrobić z niej mąkę i używać jej do naleśników i wypieków. Wykorzystywana jest również do pieczenia pasztetu, placków i innych słodkich dań oraz jako dodatek do mięsa.

Kasza jęczmienna

Kaszę jęczmienną otrzymuje się z jęczmienia. Ze względu na stopień rozdrobnienia ziaren wyróżniamy: pęczak, kaszę perłową, grubą, średnią oraz drobną. Zawierają one niacynę, czyli witaminę PP, która rozszerza naczynia krwionośne i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Jest polecana osobom, które mają problemy z cerą, ponieważ wpływa ona na poprawę wyglądu skóry. Kasze jęczmienne zawierają rozpuszczalny błonnik, który zapobiega zaparciom oraz bólom brzucha.

Kasza jaglana

Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa. Zawiera dużo białka i wyróżnia się najwyższą zawartością żelaza i miedzi oraz witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny i pirydoksyny). Kasza jaglana nie zawiera glutenu, nie uczula i jest lekko strawna. Jest świetnym dodatkiem do duszonego mięsa oraz słodkich dań.

Kasza kuskus

Kasza kuskus otrzymywana jest z ziarna pszenicy twardej durum. Jest bogata w białko i węglowodany, a ponadto jest łatwo strawna i sycąca. Jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, dzieciom oraz osobom starszym. Kasza kuskus świetnie sprawdza się zarówno w przypadku dań ostrych, jak i słodkich. Sprawdzi się również jako składnik sałatek - kuskus smakuje świetnie na ciepło oraz na zimno.


Komentarze
Zostaw Komentarz