Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne

Barszcz ukraiński według przepisu z 1910r.

Długo zabierałam się za ten przepis, bo przygotować barszcz według tak starego przepisu, wymaga jednak trochę przygotowania. Na początku kilka razy wczytywałam się w sam przepis, gdyż przepisy ze starych książek kucharskich nie podają nam za bardzo dokładnej gramatury, czy sposobu przygotowania. Chociażby, to, że barszcz należy ugotować na rosole, i autorka zakłada, że czytelnik zna przepis na rosół ugotowany na szpondrze wieprzowym.

Dlatego też, blog kulinarny Przepisy Tradycyjne, ułatwia nam sprawę, i odtwarza te wspaniałe receptury.

No cóż, jakoś jednak sobie poradziłam i barszcz okazał się przepyszny. Dlatego, żeby Wam ułatwić, podaję dokładny przepis na jego wykonanie.

Barszcz ukraiński według przepisu z 1910r.

Barszcz ukraiński według przepisu z 1910r.

Jak widać na zdjęciu powyżej barszcz jest bardzo treściwy.

Zaczynamy od rosołu, bo jest on podstawą barszczu. Kolejne kroki przygotowania podaję w kolejności w której ja wszystko przygotowywałam.

1. Rosół:(lub ugotuj rosół według swojej receptury)

250g szpondra wołowego/ wieprzowego/ kurczak

2 duże marchewki, przekrojone wzdłuż a następnie na pół

100g selera

1 średnia pietruszka,

2 średnie cebule,

6 szt borowików suszonych

1 szklanka buraczków startych na tarce na grubych oczkach

1/4 średniej główki włoskiej kapusty

2 listki laurowe

2 kulki ziela angielskiego

Do większego garnka wlewamy 2,5  litra wody zagotowujemy. Po zagotowaniu wody wkładamy mięso i warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy grzybki suszone, buraki tarte. Obraną cebulę opalamy na palniku i również wrzucamy do zupy. Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy. Rosół jest gotowy, gdy warzywa i mięso są miękkie.

2. Kapusta włoska

1/2 średniej główki kapusty włoskiej

W osobnym mniejszym garnku ugotować pół średniej główki kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej z dodatkiem 1/2 szklanki wody. Po ugotowaniu wodę odlewamy.

3. Fasola biała Jaś

2 szklanki fasoli białej Jaś (jeśli mamy fasolę z puszki, to dodajemy ją do zupy pod koniec gotowania. Jeśli mamy fasolę suchą, należy ją dzień wcześniej zalać wodą, a następnie ugotować do miękkości w osobnym garnku i kolejno dodać do zupy.)

4. Krem z pomidorów

6 średniej wielkości pomidorów (około 500gr)

2 łyżki masła

Pomidory kroimy na 4 części i dusimy na maśle pod przykryciem, do momentu całkowitego rozgotowania. Po uduszeniu przecieramy pomidory przez sito, aby uzyskać gładki krem pomidorowy.

5. Łączenie wszystkich składników barszczu

Gdy mamy już ugotowany rosół, gotową kapustę, fasolę i krem z pomidorów, to możemy „składać” nasz barszcz.

Z garnka, w którym był gotowany rosół, wyciągamy mięso, cebulę, selera, pietruszkę, kapustę. Zostawiamy tylko marchewkę. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucamy do rosołu. Następnie do rosołu dodajemy ugotowaną kapustę, miękką fasolę i krem z pomidorów. Mieszamy.

6. Dodatki mięsne

150g wędzonego boczku

150g dobrej kiełbasy np. podwawelskiej, lub toruńskiej

pół pęczka świeżej natki pietruszki

1 pęczek świeżego koperku

Boczek, kiełbasę kroimy w plastry lub kostkę i zesmażamy na patelni razem z poszatkowanymi koprem i pietruszką.

Dodajemy do barszczu.

7. Cebula

1/2 średniej cebuli

Surową cebulę trzemy na tarce na małych oczkach prosto do zupy. Zagotowujemy.

8. Dodatki do barszczu.

Jako dodatki do barszczu polecałabym kilka jaj ugotowanych na twardo oraz zabielenie zupy śmietaną kremówką.

Barszcz ukraiński według przepisu z 1910r.

Barszcz ukraiński według przepisu z 1910r.

Barszcz ukraiński według przepisu z 1910r.

Barszcz ukraiński według przepisu z 1910r.

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More