FIT SŁODKOŚCI, Śniadania FIT

Jeżynowe kostki na śniadanie

Kolejny pomysł na mega zdrowe, ale i pyszne śniadanko. Kupiłam jeżynki od rolnika, i postanowiłam wykorzystać je na batony śniadaniowe. Już 3 tygodnie jem owsiankę na śniadanie- celem diety 🙂 i trochę mi się znudziła.

Spód kostek to nic innego jak bardzo mocno zmielone orzechy włoskie i suszone daktyle. Naprawdę niesamowite połączenie. A masa jeżynowa to zmiksowane jeżyny, jogurt naturalny, olej kokosowy i płatki owsiane. Pozostawione na noc lekko stężeją, a rano będą gotowe do zjedzenia.

Kostkę należy jeść widelczykiem lub łyżeczką bo jest dość miękka.

Jeżynowe kostki na śniadanie

Jeżynowe kostki na śniadanie

 

Porcji: 4 niewielkie kostki

Składniki:

2 garście jeżyn

około 120ml jogurtu naturalnego

płatki owiane, tak aby masa była dość gęsta

0,5 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

Spód:

spora garść orzechów włoskich

garść daktyli

Sposób przygotowania:

Mielimy na bardzo drobno orzechy i daktyle. Wysypujemy na blaszkę i dokładnie dociskamy.

Masa:

Miksujemy jeżyny, dodajemy jogurt, olej i płatki. Znów miksujemy, ale na bardzo wolnych obrotach. Masa powinna być dość gęsta. W razie gdy będzie rzadka to dodaj płatków.

Wylej masę na przygotowany spód i wstaw na pół godziny do zamrażarki, a potem włóż do lodówki na noc.

I miłego dnia z tak pysznym śniadaniem życzę :)))

Jeżynowe kostki na śniadanie

Jeżynowe kostki na śniadanie

Jeżynowe kostki na śniadanie

Jeżynowe kostki na śniadanie


 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More