Ciastka

Potrójnie czekoladowe babeczki

Jakiś czas temu byłam z rodziną na food festival. Zawsze staram się coś tam kupić do jedzonka na obiad i coś słodkiego. Nabyłam więc czekoladowe babeczki- potrójnie czekoladowe- i się w nich zakochałam. Postanowiłam przekopać internet i zrobić swoją wersję potrójnie czekoladowych babeczek.

Szczerze mówiąc nad dekoracją trzeba popracować, ale byłam już dość zmęczona, więc jest jak jest. Następnym razem się bardziej postaram.

Potrójnie czekoladowe babeczki

Potrójnie czekoladowe babeczki


Porcji: około 26sztuk

Składniki:

Babeczki:

3/4 szklanki niesłodzonego kakao

3/4 szklanki gorącej wody

3 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1,5 szklanki masła

2 szklanki cukru

4 jajka (pokojowa temperatura)

1 szklanka śmietany 18% (pokojowa temp.)

Masa czekoladowa:

1 szklanka czekolady do pieczenia w kawałkach

1 szklanka śmietany kremówki

4 łyżki masła w mniejszych kawałkach (temp. pokojowa)

Wierzch:

tarta czekolada

Sposób przygotowania:

Babeczki:

Nastaw piekarnik na 170?C. Jeśli będziesz piekła babeczki w silikonowych foremkach to spryskaj je lekko jakimś olejem np. kokosowym. A jeśli masz foremki metalowe to wyłóż je papierowymi wkładami.

W małej misce wymieszaj dokładnie kakao i gorącą wodę, aż uzyskasz gładką konsystencję.

W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.

W garnuszku na średnim ogniu, zacznij podgrzewać masło i cukier. Masło musi się rozpuścić. Przelej masło z cukrem do misy od miksera. Ubijaj kilka minut, aż trochę ostygnie i zacznij dodawać jajka- pojedynczo. Dodaj masę kakaową. Zmniejsz obroty na najniższe i w małych porcjach dodawaj mąkę i śmietanę na przemiennie. Miksuj tylko do połączenia się składników, nie za długo.

Foremki napełniaj do 3/4 wysokości. Piecz około 18 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka. Ostudź i lekko wydrąż środki babeczek. To będzie miejsce na czekoladowy krem.

Masa czekoladowa:

Śmietankę kremówkę zagotuj i wlej do miski. Szybko dodaj połamaną czekoladę i dobrze wymieszaj, aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy się ze śmietaną. Dodaj masło i znów wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do lodówki, żeby masa stężała. Gdy masa już się dobrze schłodzi i stężeje, to oznaka, że jest gotowa, aby nadziać i posmarować babeczki.

Nadziewamy babeczki i posypujemy tartą czekoladą.

Potrójnie czekoladowe babeczki

Potrójnie czekoladowe babeczki

Potrójnie czekoladowe babeczki

Potrójnie czekoladowe babeczki

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More