Ciasta

Torcik bardzo czekoladowy

Torcik bardzo czekoladowy

Torcik bardzo czekoladowy

 

Torcik bardzo czekoladowy to jeden z moich ulubionych ciast. Jest megaczekoladowy, wilgotny, i co najważniejsze nie można się powstrzymać, aby go nie skosztować. Dekorację pozostawiam Waszej wyobraźni i umiejętnościom.

Jest to kolejny przepis z kategorii Borsucze Przysmaki, co oznacza, że ten przepyszny torcik upiekł Jonni.

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki gotującej wody

1 szklanka  niesłodzonego kakao

1 szklanka masła

2 szklanki białego cukru

4 duże jajka

1 łyżeczka wanilii

3 szklanki mąki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

200ml śmietanki 30%

Czekoladowy ganache:

około 200g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki

1 szklanka śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

 Ciasto: Nagrzej piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj dwie okrągłe foremki o wymiarach ok20cm. Wsyp do miski kakao i po trochu dodawaj gotującą wodę, mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw, żeby ostygło. W dużej misce utrzyj masło powoli dodając cukier, aż powstanie gładka masa. Dodaj po jednym jajku i dalej ubijaj. Na koniec dodaj wanilię. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Mieszankę składników sypkich należy dodać do kremu maślanego na przemian z kremem kakaowym. Dobrze wymieszaj. Mieszankę mączną możesz wsypywać do kremu maślanego  w trzech dawkach, żeby składniki się lepiej połączyły. Przygotowane foremki wysmaruj masłem i wylej masę do foremek. Piecz ciasta w nagrzanym uprzednio piekarniku około 25-30min. W razie wątpliwości sprawdź patyczkiem ciasto. Po upieczeniu daj ciastu odpocząć około 5 min w foremce a potem je wyciągnij i wyłóż na metalową kratkę, żeby ładnie ostygło. Ubijamy śmietankę i przekładamy nią ciasto. Torcik będzie wysoki.

Czekoladowe Ganache: W małym garnku zagotuj śmietankę i od razu po zagotowaniu wlej ją do drobno pokruszonej czekolady. Energicznie mieszaj, aż uzyskasz gładki czekoladowy krem. Odstaw do ostygnięcia. Gdy masa wystygnie, zmiksuj ja mikserem. Teraz możesz nałożyć czekoladowy ganache na torcik i udekorować np. kwiatkami.

ENJOY THE FOOD

Torcik bardzo czekoladowy

Torcik bardzo czekoladowy

Zobacz także Smerfowy sernik

Smerfowy sernik

Smerfowy sernik

Torcik bardzo czekoladowy

Torcik bardzo czekoladowy

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Load More