Waniliowe ptasie mleczko- jak oryginalne

Waniliowe ptasie mleczko- jak oryginalne

30 minut +chłodzenie

Wiele razy robiłam już ptasie mleczko i to w dodatku z różnych przepisów. I nigdy nie było tego:”WOW”.

Ale nie tym razem. Tym razem efekt jest bardziej niż zadowalający.

Jest niemalże idealny.

Zdecydowałam się tylko na inny rodzaj polewy, wzmocniony żelatyną. Wówczas ona tak dobrze przylega do ptasiego mleczka.

Moje wcześniejsze przepisy na ptasie mleczko w wersjach FIT i na bazie agaru znajdziesz tutaj. 

Ptasie mleczko waniliowo-kakaowe FIT

oraz

Ptasie mleczko bardzo FIT i HIT

Również cieszą się dużą popularnością, ale są inne od tego dzisiejszego przepisu.

Do tego przepisu masz do zużycia 6 białek i jeśli zastanawiasz się co zrobić z żółtkami to możesz je wykorzystać do tego przepisu:

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Proste ciasto, idealnie wilgotne i można je nawet przełożyć dżemem.

Waniliowe ptasie mleczko- jak oryginalne

Porcji: duża prostokątna lub kwadratowa blaszka. Wyłożona papierem do pieczenia. Można też użyć foremek silikonowych, wtedy nie ma konieczności wykładania ich pergaminem.

Składniki:

Warstwa ptasiego mleczka biała:

5-6 białek

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

2 łyżki ekstraktu z wanillii, najlepiej takiego z ziarenkami

3 łyżki żelatyny

1/2 szklanki wrzątku

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od żelatyny, aby zdążyła się przestudzić. Zalewamy żelatynę wrzątkiem i bardzo dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W misie od miksera umieszczamy białka i zaczynamy ubijać od wolnych do szybkich obrotów. Dodajemy szczyptę soli. Gdy piana jest już sztywna, zaczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź trochę bezy w palce i potrzyj, jeśli wyczuwasz grudki cukru, to znak, że jeszcze trochę trzeba ubijać. 
  3. Zmniejszamy obroty i dodajemy wanillię oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy wszystkie składniki i wylewamy masę na przygotowaną wcześniej blaszkę. Schładzamy.

Polewa czekoladowa:

3  łyżki masła/ oleju kokosowego- polecam

6 łyżek kakao

3 łyżki cukru

1/3 szklanki śmietany kremówki

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzątku

Wykonanie:

  1. Polecam najpierw zrobić białą warstwę, bo gdy się dobrze schłodzi, wówczas łatwo się ją kroi i szybciej zastyga polewa.
  2. W rondelku umieszczamy masło/ olej, śmietankę, kakao oraz cukier. Mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
  3. W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  4. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy polewę i oblewamy nią schłodzone ptasie mleczko.
  5. Można polać całość, ładnie wyrównać i potem pokroić w kostkę, albo można polewać każdą kostkę z osobna (dość pracochłonne).

Waniliowe ptasie mleczko- jak oryginalne

Waniliowe ptasie mleczko- jak oryginalne

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More