News

13 czerwca

1302

Nowalijki mogą odbiegać jakością od innych warzyw

Nowalijki mogą odbiegać jakością od innych warzyw

Dr Katarzyna Kowalczyk z SGGW przestrzega przed nowalijkami. Mogą one różnić się jakością od innych warzyw. Czy nowalijki są zdrowe i czy możemy je jeść bez żadnych obaw?

Czy warzywa ze szklarni są zdrowe?

Uprawa warzyw w szklarni znacznie odbiega od tej w polu. Roślinom należy wówczas dostarczyć niezbędne składniki odżywcze. Koniecznie jest również zapewnienie odpowiednich warunków świetlnych i termicznych. Dr Katarzyna Kowalczyk z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie mówi o tym, czy jedzenie warzyw szklarniowych to dobry pomysł i czy na pewno są one zdrowe.

Warzywa uprawiane w szklarni "mogą różnić się jakością, na którą wpływ ma wiele czynników. Bardzo ważne są cechy uprawianej odmiany, czyli genetyka. Kolejnym ważnym elementem w uzyskaniu jak najlepszego towaru są warunki, w jakich warzywa są uprawiane" - mówi dr Kowalczyk. Warzywa powinny być produkowane w optymalnych warunkach i odpowiednio nawożone (zrównoważone nawożenie azotowe). 

Szkodliwe działanie... warzyw?

"Jeżeli chodzi o nowalijki, to są w tej grupie takie gatunki warzyw, które szczególnie przy niewłaściwych warunkach uprawy, kumulują duże ilości azotanów. Między innymi dotyczy to warzyw liściowych takich jak: sałata, kapusta, burak liściowy oraz warzyw korzeniowych, przykładem jest rzodkiewka". Azotyny, które mogą powstawać z azotanów zawartych w żywności, mają bardzo szkodliwe działania. Ich głównym źródłem są właśnie warzywa. Azotyny mogą nawet przyczynić się do wytworzenia kancerogennych nitrozoamin. Aby tego uniknąć i otrzymać zdrowe warzywa, konieczne jest produkowanie ich w warunkach optymalnych.

Optymalna uprawa roślin szklarniowych

Roślinom uprawianym w szklarni powinniśmy zapewnić odpowiednie warunki świetle. Jest to niezbędne do ich prawidłowego wzrostu oraz plonowania. O warunki świetle należy szczególnie zadbać w okresie niedoboru światła słonecznego, czyli w przypadku Polski - od października do marca. W tym czasie rośliny potrzebują doświetlenia, by mogły rozwijać się prawidłowo. 

"Jeżeli roślina korzysta z odpowiedniej ilości i jakości światła, jej wzrost będzie bardziej efektywny przy wyższej temperaturze, jeżeli natomiast nie możemy zapewnić optymalnego oświetlenia, to dla prawidłowego wzrostu roślin należy obniżyć temperaturę" - mówi dr Katarzyna Kowalczyk.

Istotnym elementem jest również rodzaj podłoża. Uprawa tego samego gatunku w tym samym miejscu przez wiele sezonów skutkuje „zmęczeniem gleby”. Dotyczy to nadmiernego rozwoju szkodników i chorób. Ponadto zwiększa się stężenie substancji allelopatycznych, które negatywnie wpływają ja ilość i jakość plonów.


Komentarze
Zostaw Komentarz