1
2
3
4
5
Jak zastąpić mięso w diecie? - 5 idealnych produktów
Jeśli chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa, powinieneś zastanowić się, jakie produkty mogą je zastąpić. Pamiętaj, że Twój organizm potrzebuje białka - musisz zatem zapewnić swojemu organizmowi jego odpowiednią ilość. Dowiedz się, jakie produkty mogą Ci w tym pomóc.
Fasola
Czy wiedziałeś, że fasola ma ok. 22% białka, czyli więcej niż mięso, które ma go ok. 12-13%? Białko z fasoli ma działanie zasadotwórcze - zapewnia to równowagę zasadowo-kwasową w organizmie. Fasola to źródło wapnia, fosforu, potasu oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również mnóstwo błonnika, który wspiera naturalną florę fizjologiczną jelit i oczyszcza organizm. W fasoli znajdziemy również lizynę, potrzebną do wytworzenia karnityny, która wspiera układ naczyniowo-krwionośny.
Soczewica
Soczewica zawiera aż 30% przyswajalnego białka. Węglowodany stanowią ok. 60%, natomiast zawartość tłuszczu to ok. 1-2%. W soczewicy znajdziemy cenne substancje mineralne, takie jak: fosfor, wapń, magnez, potas oraz witaminy m.in. z grupy B. Do wyboru mamy wiele odmian soczewicy: czerwona, zielona, żółta, czarna, brązowa... Różnią się one kolorem i wielkością, jednak wszystkie mają łagodny smak, który - odpowiednio doprawiony - może być zbliżony do mięsa. Z soczewicy możemy przygotować m.in. zupę lub sałatkę. Możemy również ją zmielić, by uzyskać mąkę, z której później upieczemy np. chleb.
Soja
Soja jest bardzo popularna w diecie wegetariańskiej ze względu na cenne źródło białka. Znajdziemy w niej również minerały i witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto zawiera wiele aminokwasów, w tym lizynę. Soja zawiera również izoflawony, które zapobiegają osteoporozie. Najpopularniejszym produktem uzyskanym z soi jest tofu, które powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Występuje w wielu odmianach - w sklepach możemy znaleźć np. tofu naturalne, wędzone czy marynowane. Tofu łatwo przyjmuje smak przypraw, ponieważ samo w sobie praktycznie nie ma smaku. Stosuje się je m.in. do sałatek, kotletów czy farszów.
Sezam
Sezam ma wiele cennych wartości odżywczych. Zawiera dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim również różne aminokwasy i substancje mineralne m.in. fosfor, potas, wapń i magnez. Sezam ma działanie moczopędne oraz delikatnie przeczyszczające. Można wykorzystać go m.in. do przygotowania sezamków, chałwy oraz masła sezamowego, znanego również jako pasta tahini.
Migdały
Migdały są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ odpornościowy i nerwowy. Ponadto migdały zawierają 12% białka, cenne witaminy z grupy B i witaminę E oraz magnez, miedź, wapń i mangan. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika w migdałach reguluje poziom glikemii. Obniża wchłanianie glukozy w jelitach, co zwiększa ochronę ogranizmu przed cukrzycą.